Over mij

Wie ben ik

Mijn naam is Jan van Schothorst. Ik ben in 1960 geboren tussen Lunteren en Barneveld op een boerderij in het Nederwoud. Alhoewel ik de oudste ben was de boerderij niet voor mij weggelegd. Mijn hart lag daar niet. Mijn voorkeur ging uit naar iets met techniek. Na een HBO opleiding ben ik in de ICT sector beland. Mijn gezin en werk lieten niet veel ruimte over voor hobby's. Maar in mijn achterhoofd speelde ik wel altijd met de gedachten om iets met hout te gaan doen. Bij handenarbeid op school viel ik altijd al op hout. En in mijn jeugd stond ik regelmatig achter de draaibank van mijn opa. Door de jaren heen rijpte de gedachte om of iets te gaan doen met het draaien van hout of met Fries houtsnijwerk. De laatste is het geworden.

Hoe het begon

Naast de ruimte die begon te komen in mijn agenda waren er twee gebeurtenissen die mij in beweging brachten. De eerste was een door één van mijn kinderen in het geheim georganiseerde proefavond bij een hobby club voor Fries houtsnijwerk. Dat was geweldig en het proefplankje (wat nog lang niet af was) ging mee naar huis en heb ik met plezier afgemaakt. De tweede was het uitbreken van de covid epidemie. Dat gaf plotseling zoveel ruimte dat ik me ben gaan verdiepen en wat gereedschap en hout heb aangeschaft. Mijn eerste werkstukjes (onderzetters) lagen al spoedig te schitteren op de tafel. Ik hoop nog jaren te genieten van deze hobby.

Wat boeit mij

Kerfsnede is een heel veelzijdig ambacht. Het begint met het ontwerpen en tekenen van de patronen. Ik doe dat vooral met behulp van het programma Inkscape. Dit is een creatief proces, wat grote nauwkeurigheid vereist. En het resultaat is vaak al mooi om te zien.

Als het ontwerp gereed is, kan gestart worden met het voorbereiden van het hout. Afhankelijk van het werkstuk kan dit al een behoorlijk klusje zijn.

Hierna kan het patroon overgebracht worden op het hout. Wordt het patroon direct op het hout getekend, dan is dat een precies werkje. Het afdrukken van een patroon op papier en dat papier op het hout plakken is veel sneller. Maar het snij-resultaat is over het algemeen iets minder mooi.

Nadat het patroon is overgebracht op het hout begint het echte werk: snijden. Dit is niet erg moeilijk, maar vraagt wel veel oefening om een echt mooi resultaat te krijgen. Het is belangrijk de mogelijkheden van je gereedschap en de eigenschappen van het hout te kennen. Het is altijd mooi om het resultaat stapje voor stapje te zien ontstaan.

Afhankelijk van het type werkstuk volgt hierna de fase van het in elkaar zetten van het werkstuk. Daarbij komen allerlei houtbewerking technieken kijken: (figuur)zagen, freezen, boren, schuren, etc. Erg leuk om te doen.

Mijn informatie

 

Jan van Schothorst

Wil je contact opnemen naar aanleiding van deze site dan kan dat via het onderstaande contact formulier of het mailadres:
j.van.schothorst@kliksafe.nl


Beoordeling

Graag hoor ik hoe je mijn website beoordeel.

Rating: 4.75 sterren
4 stemmen

Tot slot volgt de fase van het afwerken van het werkstuk. Daar zijn ook heel veel mogelijkheden en kan erg bepalend zijn voor de uitstraling van het werkstuk. Zo kun je er voor kiezen het werkstuk te verven, beitsen, lakken. Dit kan gedaan worden voor of na het snijden. En dan is je werkstuk af.

Al met al dus een veelzijdige ambacht. Je kunt er heel nuttige voorwerpen mee maken en het geeft die voorwerpen een bijzondere uitstraling. Een prettige bijkomstigheid is dat je veel van het werk aan de keukentafel kunt doen. Gezellig samen hobbyen. 


Contact formulier

Maak jouw eigen website met JouwWeb