Het houtsnijden

Introductie

Het snijden / kerven vormt de kern van deze hobby. Dit vereist kennis, maar vooral vaardigheid. De eerste tip die ik daarom hier mee geeft is (zoals bij veel hobby's): oefenen, oefenen, oefenen! Het snijden moet een soort automatisme worden. Een tweede punt wat super belangrijk is, is een scherp mes. En dat is niet altijd eenvoudig. En tot slot is kennis van het hout en hoe daarin te snijden belangrijk. Verder zorg altijd voor goed licht op je werkstuk. Op elke van de bovengenoemde punten wordt hieronder afzonderlijk ingegaan. Hierbij heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het boek van Charlene Lynum: Chip Carving - Starter Guide. Dit is een aanrader voor elke starter. Helaas is het Engels en daarom geef ik hieronder een samenvatting in het Nederlands.

Het hout

Het meest gebruikte houtsoort is lindehout. Dit hout is licht en zacht. Het is licht van kleur, bijna blank, met een rechte en fijne nerf. Dit maakt het heel geschikt  voor houtsnijden. Notenhout wordt regelmatig gebruikt. Dit is iets zwaarder, maar nog steeds goed te snijden. Het is ook iets donkerder en heeft een meer uitgesproken nerf. Winkels waar dit hout in de juiste afmetingen is te verkrijgen moet je wel even zoeken op internet. In Arnhem zit een hele fijne houthandel die een ruime keus heeft: Arnhemse Fijnhouthandel . Daar moet je dan wel in de buurt wonen.

Voor de beste snijresultaten moet het lindehout een vochtigheid hebben tussen de 9 en 12 procent hebben. Maakt het hout een klikkend geluid of zie je dat het snede niet strak is, ondanks dat je een scherp mes heb, dan is het hout waarschijnlijk te droog. Om te voorkomen dat het uitdroogt, kun je het werkstuk opbergen in een plastic zak. Onderschat het belang van de vochtigheid niet. Het kan grote invloed hebben op het resultaat.

Het mes

 

 

 

 

 

Het slijpen

 

 

 

 

Het snijden

 

 

 

 

Het afwerken

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb