Dienblad "Opa" (2021)

 


Dit dienblad heb ik gemaakt toen ik ongeveer een half jaar actief bezig was met kerfsnede. Eigenlijk was dit veel te snel voor een dergelijk omvangrijk project. Maar ik kon de verleiding niet weerstaan om er toch aan te beginnen. Met name omdat de tekening hiervoor nog bij mijn opa vandaan komt. Hij heeft in zijn jonge jaren (begin 1900) ook kerfsnede beoefend.De tekening (zie hieronder) stamt ook uit die periode. Niet alleen het snijden was een uitdaging, maar ook het in elkaar zetten van het dienblad. Ik had weinig ervaring en beperkt machines hiervoor. Komt nog bij dat de rand iets onder een hoek staat. Dat maakte het niet eenvoudiger. Maar al met al lijkt het aardig gelukt te zijn...


Instructies


Voorbereiding

De voorbereiding was niet zo ingewikkeld. Voor de bodem is een plaat van 29 x 50 cm benodigd. Naast de bodemplaat zijn twee latjes nodig van 4 cm hoog en met de lengte van het dienblad, verlengd met 5 cm om wat speling te hebben bij het in elkaar zetten.


Het patroon aanbrengen

Voor het aanbrengen van het patroon heb ik eerst een 1:1 kopie  van de originele tekening (linker foto) van mijn opa gemaakt. De originele afmetingen zijn ongeveer 27 x 48 cm. Deze heb ik op de bodemplaat geplakt met behangplaksel (rechter foto). Later ben ik overgegaan op etiketpapier. En het patroon van de rand heb ik op beide latjes geplakt. De hoogte van het patroon op de rand is ongeveer 3 cm. Daarna kon het snijden beginnen. 


Het snijden

Het snijden valt niet zoveel over te vermelden. Ik vond het wel spannend. Een groot project, met allemaal nieuwe patroontjes die ik voor het eerst moest snijden. Was het aan het einde goed fout gegaan, dan veel tijd weggegooid. Maar goed, dat wist ik van te voren. Al met al is het niet slecht uitgepakt. Alhoewel er uiteraard nog veel verbeterpuntjes in zitten.


Het afwerken

Het afwerken was ook wel een uitdaging. Voor het eerst een dienblad helemaal zelf in elkaar gezet. De randen ook nog eens iets schuin geplaatst. Dus in de hoeken in twee richtingen in verstek. En natuurlijk de handgrepen. Voor de bodem heb ik een sponning gemaakt inde rand. Hieronder zie je foto's van een stap van het in elkaar zetten en het eindresultaat (ongebeitst). 


Het resultaat